ZBIERKA #28

Milujeme zelené Tatry

Zbierka nášho OZ @everyindividualmatters pre Milujem zelené Tatry a @predolinu je ukončená. Tento mesiac to bolo opäť o chlp kamoši, ale opäť sme to spolu dali! Ďakujeme. Vďaka nám budú môcť natočiť dôležitý dokument, ktorý poukáže na ničenie našich veľhôr.

Výstavba v Tatrách a všeobecne regiónoch Spiša a Liptova nadobúda obludné rozmery a už nemá nič spoločné s udržateľným rozvojom cestovného ruchu či potrebami miestnych ľudí. Až tretina ochranného pásma TANAP-u podľa schválených územných plánov obcí môže čoskoro zmiznúť nenávratne pod zástavbou.

Výstavba investičných apartmánov, ktorá sa v Tatrách doteraz uskutočnila, uberá z kľúčovej, bioklimatickej liečebnej funkcie a prírodného prostredia našich jedinečných veľhôr. Množstvo mladých ľudí muselo Tatry opustiť, pretože si tu z finančných dôvodov nemôžu dovoliť bývanie a sezónne zamestnanie ich neuživí.

Na čom záleží je verejná mienka a správanie nás všetkých. Spoločnými silami dokážeme zmeniť smer, akým sa výstavba v Tatrách uberá. To je hlavný zmysel zbierky na mesiac júl – pomôcť občianskej iniciatíve natočiť dokumentárny film o najmenších veľhorách sveta. Cieľom je dosiahnuť v najproblémovejších miestach stavebnú uzáveru, všeobecne na Slovensku v procese územného plánovania zaviesť štandard záväzných krajinnoekologických plánov a definovať záväzné limity únosnosti pre udržateľný rozvoj regiónov.

Za obrovskú pomoc ďakujeme ambasádorovi tejto zbierky @mxsabo . Veľmi si Tvoju ochotu, čas a priestor vážime.

Všetky súhlasy, prevody a faktúry s vami budem (ako každý mesiac) úplne transparentne zdieľať v sekcii ‘Zbierky’ na našej stránke www.everyindividualmatters.sk.

Faktúry