ZBIERKA #36

Katka Reháková

Aj v takýchto ťažkých časoch sa nám to podarilo kamaráti. Netreba zabúdať, že pomoc je potrebná stále aj u nás a s nami vás stojí iba 1€ mesačne. Marcová zbierka nášho OZ @everyindividualmatters je úspešne ukončená. V marci sme pomáhali Katke Rehákovej. Vyzbierali sme krásnych 10 706, 45€. Ďakujeme.

Katarína Reháková má 36 rokov a pred 18. rokmi jej diagnostikovali SM – sklerózu multiplex (roztrúsenú mozgovomiechovú sklerózu). Ide o chorobu tisícich tvárí, o ochorenie centrálnej nervovej sústavy, ktoré vedie k postupnému nárastu invalidity.

Touto chorobou trpel aj jej otec, ktorý jej podľahol pred trinástimi rokmi. Začiatkom decembra tohto roku ju opustila aj jej mamka. Zomrela na následky zákernej choroby (tumor pankreasu). Ostala so svojím takmer trojročným synčekom sama. Je samoživiteľka a jej zdravotný stav jej nedovoľuje pracovať. Tohto času je na interferónovej liečbe, tá jej však vôbec neprospieva. Má veľké závraty a celé dni pociťuje neskutočnú slabosť, únavu, vôbec nie je schopná normálne žiť.

V tejto jej bezútešnej situácii jej však svitla nádej. Dozvedela sa, že túto chorobu dokážu liečiť prostredníctvom transplantácie kmeňových buniek. Autológna transplantácia kmeňových buniek (AHSCT) vedie k úplnému zastaveniu choroby a k celkovému pozitívnemu progresu. Žiaľ u nás zdravotné poisťovne túto nákladnú liečbu, ktorá stojí 47 000 € vôbec nepreplácajú.

Za obrovskú pomoc ďakujeme ambasádorke tejto zbierky @barborayurkovic. Veľmi si Tvoju ochotu, čas a priestor vážime.